Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2021 11:50 - Четиво за църковни мишки. От породата на умните и вещите :)!
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3724 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 14.06.2021 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Свойство на човешката памет е да забравя. Обяснява се със защитен механизъм, предназначен да разтовари психиката от натрупаните негативни спомени.
Да, обаче.....
Понякога разтоварването може да освободи толкова място от неприятните спомени, че неусетно да презареди психиката на разтоварилия се индивид със "знания", "премъдрости", библейски цитати, заплахи с адовите мъки, отклоняване на градивния стремеж, заложен изначално у Хомо сапиенс.......като се набляга върху това, че човек е обществено зависимо същество и стадният инстинкт му е присъщ по дефиниция.
Попрегледах едни клипове на един черньо с българско име в Ютуб - велик пастор - плашещи са, то едни предсказания, братя и сестри, то Армагедони ли не щеш, то втори пришествия ли не щеш... Няма да назова имена, за да не правя реклама, но ми мина през ума, че, за да повярваш на подобен индивид трябва бая да ти се търкаля сачмата.....
В тая посока ще напиша много още, а засега ви представям един истински религиозен хит (култово изпълнение, да, така си беше, дълго обсъждахме как изобщо е възможно такова нещо, а бяхме деца). 

Моля, четете с ума си освен с очите. РАНО ИЛИ КЪСНО НЕЩАТА ЗАВЪРШВАТ АКО НЕ ПО СЪЩИЯ, ТО ПО СХОДЕН И ВИНАГИ НЕГАТИВЕН НАЧИН ЗА ПОВЯРВАЛИТЕ НА ПОРЕДНИЯ ГАДЕН ПРОСТ КАТИЛ, ОБЕЩАВАЩ РАЯ!

   Материала взех от Дойче Веле, за което съм им благодарен.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0/a-57726140
Как един българин полага основите на американската секта "Клонка Давидова"

През 1907 г. българинът Виктор Хутев емигрира в САЩ. Там той поставя началото на религиозно движение, от което по-късно възниква сектата "Клонка Давидова". За нейната история и трагичния ѝ край разказва Александър Детев.

Датата е 28 февруари 1993 година. Агенти на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви нахлуват в ранчото на сектата “Клонка Давидова”, разположена край град Уейко в щата Тексас. Те имат заповед за арест на нейния лидер Дейвид Кореш по обвинения за нелегално притежание на оръжия. Стига се до престрелка, в която живота си губят четирима служителите на Бюрото и шестима членове на сектата. Следва обсада от страна на ФБР, продължила цели 51 дни, която завършва с изпепеляването на комплекса и смъртта на 75 членове на “Клонка Давидова”.

Трагедията в “Планината Кармел”, както е наричано имението на сектата, и до днес си остава един от най-спорните моменти в новата американска история. Не всички знаят обаче, че движението, от което възниква “Клонка Давидова”, е основано от българин.

Кой е Виктор Хутев?

Виктор Хутев е роден през 1885 година в село Райково (днес квартал на Смолян). През 1907 година емигрира в САЩ, като според някои източници е бил принуден да напусне България заради проблеми с църковните и с официалните власти. През 1919 година Хутев става член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Като разклонение на адвентисткото движение, основано от Уилям Милър, последователите на Църквата на адвентистите от седмия ден също вярват във Второто пришествие на Христос.

Много скоро Хутев започва да води свои съботни проповеди, но през 1929 година е отлъчен от църквата. През следващите няколко години публикува вижданията си за религията в двутомника “Овчарската пръчка”. Роденият в България духовен водач привлича все повече последователи, които по-късно ще се нарекат “давидийци” - според тяхната вяра един ден Давидовото царство ще бъде възстановено.

През 1935 година Хутев и неговите последователи се установяват в близост до град Уейко, Тексас. Наричат центъра си “Планината Кармел” - на името на свещената планина, разположена в днешен Израел. До смъртта на Хутев движението набира все повече популярност: към 1955 година в “Планината Кармел” живеят около 125 човека, а членовете на Давидийските адвентисти от седмия ден са общо около 10 000.

След смъртта на Хутев през 1955 година начело на давидийците застава жена му Флорънс. Един друг последовател на движението обаче също има претенции към ръководната позиция.

Сблъсъци и разцепления

Още от времето на Уилям Милър адвентистите предричат Второто пришествие на Христос. Първоначално Милър го очаква през март 1844 година, после на 22 октомври 1844. Когато обаче то не настъпва, се стига до т.нар. “голямо разочарование”, след което движението започва да се разпада и разделя на различни групи.

След като поема ръководството на Давидийските адвентисти от седмия ден, Флорънс Хутев също прави пророчество: тя твърди, че царството на Бог на Земята ще настъпи на 22 април 1959 година. Но последователят на давидийците Бенджамин Роден не е съгласен с нея: в неговото пророчество се говори за 1960 година, от което обаче той по-късно ще се отметне.

Когато през 1959 година пророчеството на Флорънс Хутев не се сбъдва, големи групи последователи се отцепват от движението. Най-голямата е ръководена от Бенджамин Роден, който я кръщава “Клонка Давидова”.

През 1962 година Роден успява да получи имението “Планината Кармел”. През 1977 година неговата съпруга Лоис говори за привидение, от което била научила, че Светият дух е жена. Именно тя поема контрола в “Клонка Давидова” след смъртта на Роден през 1978 година.

През 1981 към сектата се присъединява 22-годишният Вернон Хоуел, който започва любовна афера с Лоис. Но след като влиза в конфликт със сина на Лоис - Джордж, през 1984 година Хоуел е прогонен от “Планината Кармел”. В следващите години той се жени за няколко малолетни момичета и започва да придърпва към себе си все повече членове на сектата. Към края на 1986 година Хоуел вече проповядва, че имал право на поне 140 съпруги.

Раждането на Дейвид Кореш

Лоис умира през 1986 година, а напрежението между сина ѝ Джордж Роден и Вернон Хоуел продължава да расте. През ноември 1987 Хоуел и четирима негови последователи са арестувани след престрелка с Джордж Роден. Няколко месеца по-късно Хоуел и неговите последователи се връщат в “Планината Кармел”, а Джордж Роден е прокуден.

През 1990 Хоуел, който вече се е обявил за последния пророк, сменя името си на Дейвид Кореш. Дейвид е в чест на цар Давид, а Кореш е библейското име на персийския шах Кир II Велики, който освобождава евреите от Вавилонския плен.

Кореш продължава да набира “духовни съпруги”, най-младата от които е на 11 години. През 1992 година бивш член на сектата обвинява “Клонка Давидова” в насилие над деца. По същото време Кореш започва бизнес с оръжия, което допълнително привлича вниманието на властите.

Обсадата на Уейко

През 1993 година агентите на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви получават заповед за обиск на “Планината Кармел”, а последвалата обсада продължава цели 51 дни. В един момент Кореш позволява на 30 от своите последователи да напуснат комплекса, в замяна на което получава хранителни продукти.

С напредването на обсадата Кореш обещава да се предаде, ако негова проповед бъде излъчена по радиото. Макар желанието му да е изпълнено, давидийците остават в комплекса. Убедена, че Кореш няма да се предаде, главната прокурорка на САЩ Джанет Рено позволява на ФБР да атакуват комплекса. По време на щурма избухва пожар, който изпепелява ранчото.

След края на сблъсъците, в “Планината Кармел” са открити телата на 75 души, 25 от които деца. Според разследването агентите на ФБР не са причинили пожара. Въпреки това Джанет Рено официално изразява съжаление, че е дала зелена светлина за акцията.

По време на обсадата ветеранът Тимъти Маквей пътува до Уейко, за да покаже подкрепата си за ръководената от Кореш секта. На втората годишнина от щурма срещу “Планината Кармел” Маквей извършва атентата в Оклахома Сити, при който
image

загиват 168 души.



image



Гласувай:
7



1. notfun - мдаа..това е Христоматиен 'случай'..както
02.06.2021 13:04
е прието,да се казва..
чела съм го отдавна.изглежда не съм обърнала внимание,че е българин
Шефа на /клонката Давидова)
ние ,сме многоо "напред" в тази материя, краси...както и..'братята"юдеоХазаро рУснаци..
за Ванга,съм давала няколко пъти постинги, чел си ги, може би..
за П Дънов, баба Слава Севрюкова( и тя русска емигрантка..) аз се съмнявам
многоо.Имам такива книжки у дома, нали съм Преследвач на Истината )

..Темата, е ужасно деликатна, комплицирана, и..същевременно, неглижирана...
затова, и след Изборите в Америка, започнах да атакувам здраво тези:
MAGA,WAGA Qanon.... 'нещата',се движат вече,в неконтрилируеми..мащаби..
масово, заливат Мрежата с безумни 'нови' канали,портове, криптирани връзки
АйПи адреси от ДаркНета, агресивна Реклама ,и какви ли още не,
Мистика, и тъмна пропаганда..забележи, призоваха 'на помощ" и Църквата,
и още сектантски похвати ,и манипулация...
и, Тук, си имаме вече кръгче, към тази
опасна и коварна секта, Тръмпизма, която се..набърка яко в Политиката,
и социално-обществената динамика зад Океана,а вербуват и нови Крила,
в Англия, ЕС, Франция..Опасна Игра, от която ще спечели,единствено..
"дълбоката Държава", срещу която..УЖ, се борят, и нашите активисти

важно е да се пише по този проблем..затова,и аз не пропускам.
благодаря ти, дръж Гарда високо!
цитирай
2. dobrodan - Опитвам се да обясня на клетите глупаци и глупачки
02.06.2021 13:18
без каквото и да било извинение накъде са ги подкарали светите им прошляци.
И така, имаме документиран край на света само от тях насам колко пъти?
911, 2012, 2020, 2021.........де го бре, психари с калимявки....тоя ваш край на света?
Тая възкръснала, оня родил девствен....чакай, че и аз се обърках вече.....на друг козата му проговорила "Мили, поне една целувка няма ли да дадеш"..........

Ямболския педерастопоклонник (нали ти написах що е Орфизъм :):):)) реши, че Меровингите и те били свещени тенджери от рода Дуло, и написали Реймското евангелие (къде е осми век, къде е глаголицата :):):), няма и сто години, но за Исуса-орфик сто години са една секунда.......

Преди няма десет минути се обади пак дъртия свиркаджия от лаодикийската църква (педерасдесятната), и пак ум и разум налива без да му ги искат и без да ги има...... Да, мазньо, целия съм горещ, а главнята му направо огън хвърля ;)! С две приказки ме подпали езикът ти ..... огнен.....палав......ща зема за булка на облака, ако продължаваш да пишеш възбуждащи мръсотии за масла, девици, съсъди, венчавки, женици и женихи :):):):) еротомане :):):)!!! Съсъдът ми е винаги пълен с масло за тебе! Има да се наситиш, докато прелееш и пак да остане.

МОР, МОР ЗА ВАС, ВСЕЛЕНСКИ. МИРА НЯМА ДА ВИДИТЕ, ШЕБЕЦИ И МАКАЦИ ГРАНЯСАЛИ!!!! АКО ИМАШЕ БОГ, НЯМАШЕ ДА ВИ ИМА ВАС!
цитирай
3. notfun - точноо!! Онзи, родил Девствен) или една...Буднабаба, го казала на Видинския Пазар...
02.06.2021 13:42
..краси, последната Лъжа /нюейдж постановка/ в която..попаднах,беше 2012
ноо на мен бързо ми светва Контролата
имам, и колко книжки у нас..ее,какво се оказа?
БИЗНЕС за милиарди..точноо, така се 'прави" една НОВА СЕКТА!
на ментално (уж ,Духовно) ниво...
те се объркали..Маите..)) искали, да напишат ощее,
ама..Камъка,се оказал ..малък...

.....ще ги побъркаме ощее повече..бабулите...нямам прошка..това е БИГ ИЗМАМА!

без каквото и да било извинение накъде са ги подкарали светите им прошляци.
И така, имаме документиран край на света само от тях насам колко пъти?
911, 2012, 2020, 2021........де го бре, психари с калимявки....тоя ваш край на света?
Тая възкръснала, оня родил девствен....чакай, че и аз се обърках вече.....на друг козата му проговорила "Мили, поне една целувка няма ли да дадеш"..........
цитирай
4. notfun - :-))))))))))
02.06.2021 13:45
.....бабаВоnder, пише...анонимно с поне 7- 8 проfила.zнам я..ot 04 00!!!!
Ясен Ведрин и запали..кухата манерка..на дрти години..
виж го, и той каква Църква, върти - Мория...
а бе,защо,не стане..Млекар, хлебар, Рибар..Шивач ??
aми..пОтет, проповедник..дрънкало.))
вебуеат ги с некой и друг $$$$$...
от там ,идва Злото, или от Матушка Росссия
се една...Ламя )

/ С две приказки ме подпали езикът ти ..... огнен.....палав......ща зема за булка на облака, ако продължаваш да пишеш възбуждащи мръсотии за масла, девици, съсъди, венчавки, женици и женихи :):):):) еротомане :):):)!!! Съсъдът ми е винаги пълен с масло за тебе! Има да се наситиш, докато прелееш и пак да остане.
цитирай
5. dobrodan - Щото, Юле, кунки у гъзунки, затова.
02.06.2021 14:28
Работа колко щеш, но няма кой!
Къде по-сладко е да лъжеш като дрът циганин (огледах неколцина проповедници в тубата - да нямаш съмнение какви са, егати; иде им отръки да мамят и лъжат, от хиляди години са такива) и да ти плащат за това на всичко отгоре?! Доброволно, а че и да са щастливи диванетата от паството???
Не ставам за държавен мъж, Юле.
Крум Страшни щеше да цъка и да бърше чело на оня свят, като ми види законите.
Освен това публично приложени и излъчвани по телевизиите в час пик....
Изглежда, че започвам да разбирам как се създава ДЪРЖАВА и ОБЩЕСТВО в нея.
цитирай
6. mt46 - Мда...
03.06.2021 12:42
Немалко хора се заблуждават в разни църкви и секти...
цитирай
7. dobrodan - Атаките зачестяват, Марине, с всеки изминал ден
03.06.2021 18:26
благовидните на пръв поглед писаници стават все повече и повече.
Остава ми само да се надявам, че нормалните хора няма да вярват сляпо на всеки, дето се е загрижил за душите им (разбирай кой каквото може да припише на църквата-секта) и за спасението им от "силите на злото" (всяка една църква или секта не е нищо друго освен сила на злото).
Не мога да им насмогна :) чак.
Всеки път, когато имам физическото време, ще представям по някоя изчекната помиярска сектица. Удоволствието ще бъде изцяло мое :).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042807
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031