Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2022 19:31 - Г. С. Раковски: Преселение в Русия или Руската убийствена политика за българите (с предисловие от З. Стоянов)
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 2577 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Току що излезе: Преселение в Русия или Руската убийствена политика за българите (с предисловие от З. Стоянов), Г. С. Раковски, Издадена за първи път с този предговор от издателство „Независимост“ от Скоро-печатница на К. Т. Кушлев, София, 1886 г., Препис: д-р Николай Иванов Колев. Издателство ГУТА-Н, София 2022, 24 стр. ISBN 978-619-7444-54-4. Цена 6 лв.

https://www.ciela.com/preselenie-v-rusija-ili-ruskata-ubijstvena-politika-za-b-lgarite-s-predislovie-ot-z-stojanov.html

image

Няколко думи за този препис        

 

Уважаеми читателю,

 

Мястото на Раковски в Пантеона на великите българи е неоспоримо! И въпреки това, тази брошура не е преиздавана между 1944 и 1990 година. Защо?

В окупираните от Съветския съюз държави след Втората световна война, с изключение на Австрия, бяха наложени комунистически режими и тези страни бяха третирани като „сфери на влияние“ на Съветския съюз. Между наложените идеологически санкции една инструкция целеше подменяне на националната история на народите с измислена, която да ги обвързва „за винаги“ с „Великия съветски съюз“. Ето и текста на тази инструкция: „За управление на окупираните от Съветската армия Източноевропейски държави“, КАА/08.113. № НК/003 47 спусната на 2.VI.1947 г. В точка 56 от нея се казва:  „Водещите имена в политическата, научната и културната местна история да бъдат дискредитирани и изчиствани от историята. На тяхно място да бъдат въвеждани обвързани с нас и наши исторически имена. Приоритетът и върховенството на нашите исторически имена над местните да се подчертава и налага. Опити за опазване на позициите на местните имена в историята да бъдат обявявани за национализъм. Застъпниците им да бъдат репресирани и при възможност премахвани.“[1]

Виждате, че публикуващите такива материали са застрашени просто от физическо изтребление. Какъв цинизъм!

Част от доктрината на „диктатурата на пролетариата“ беше „Вечната дружба с великия съветски съюз“ и всичко, което показваше имперската политика на Русия през хилядолетията, която остана неизменна при смяната на режимите, не се публикуваше. Тази малка брошура е особено силна критика на имперската завоевателна политика на Русия и какви нещастия тя е донесла на народа ни. Възгледите изложени с перото на този велик българин в нея са споделяли и всичките ни народни деятели и патриоти: „Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и прочие. Те са били против официална Русия“, както ни свидетелства Захари Стоянов в приложения предговор. „Те никога, те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейния камшик повече боли от турския.“

Това отношение на Раковски и на нашите народни деятели към Русия е причината тази брошура да не бъде преиздавана в гореспоменатия период.

Брошурата издава и огромната любов на Раковски към своята родина и своя народ, и неговата загриженост за неговото оцеляване.

Сега времената са други и ние свободно можем да се запознаем с този документ.

И така, надявам се, драги читателю, тази брошура да бъде ценно допълнение в твоята сбирка от историческа литература.

 

9 май 2022

д-р Николай Иванов Колев

Херцогенаурах

Германия


[1] Текстът на инструкцията е публикуван от Янко Гочев.

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

image










Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
21.05.2022 22:22
Брошурата ,доколкото си спомням е свързана с огорчението на Раковски от недошлата свобода, когато е водил двете легии в Белград!
Иначе той няма подобно отношение към Русия

Какво, да се откажем от държавността ни, защото е дошла от Русия ли?
Мисля ,че съм ти писал, че е било фантасмагория Русия да ни завладее По две причини Тя воюва за нас с разрешение на Великите сили За Освобождението ни и за нищо друго И второто, тази война е дело на руския народ! С безбройните манифестации с искане на царя да се намеси и да спаси братята- Българи Той е против, но накрая отстъпва! Против е и генералния щаб!
Това не е завоевателна война!

Правих едни хипотетични изчисления, можела ли е България сама да се освободи? С отчитане на всички обстоятелства
Оказа се ,че е имало малка вероятност, едва на Ньойския договор! Но ,като се има предвид ,че Гърция, Сърбия и Румъния са сред победителите, тази вероятност в проценти е под един!
Освен едно малко княжество с размерите на Черна гора около Търново, нищо друго
Изводът?
Да сме благодарни на станалото през 1877-78 г.! На друг хаир не е можело и да се надяваме дори, разбираш ли? От никой друг!
А в разпределените между трите хиени Български земи щеше да има толкова Българи днес, колкото има в Гърция ,Сърбия и Румъния, не повече!

Що се отнася до окупацията на СССР, не забравяй ,че тя е договорирана между трите големи в Ялта ,не е самоволно решение на СССР! Така , че обвинението е редно да бъде адресирано до трите-СССР, Англия, САЩ Инженер си по професия и подобна неточност е изненадваща!?

Всичко най- добро!
цитирай
2. historybg2018 - Отговор на „leonleonovpom2“
21.05.2022 22:59
„Брошурата ,доколкото си спомням е свързана с огорчението на Раковски от недошлата свобода, когато е водил двете легии в Белград!“
Грешите господине: Тази книга е издадена за първи път от Раковски през 1861 година, а Легията той създава през 1862 г. Така, че обяснението Ви, за мотивацията да напише тази книга, не се основава на факти, следователно невалидно. Единствената му мотивация е безграничната му любов към своето отечество и народ!

„Иначе той няма подобно отношение към Русия“

И тука грешите, това не единственият текст на Раковски на тази тема. Захари Стоянов, най-големият познавач на героите от онова време, свидетелства не само за него, но и за всички наши революционери, споменати в предговора: „Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и прочие. Те са били против официална Русия“, както ни свидетелства Захари Стоянов в приложения предговор. „Те никога, те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейния камшик повече боли от турския.“

„Какво, да се откажем от държавността ни, защото е дошла от Русия ли?“
Нашата държавност се възобнови с просветата на нашите възрожденци, с извоюваната църковна свобода, която даде възможност общините да се самоуправляват, с делата на всички онези, описани от Симеон Радев в „Строителите на съвременна България“, с кръвта на нашите момчета в тази война и след това при защитата на Съединението.

Войните на Русия на Балканите, както всички нейни войни извън Новгород, са били грабителки, довели до най голямата колониална държава днес, и продължават. Силите не Русия не достигнаха да ни направи крепостни; Англия и Франция имаха непокътната армия след 1878.
цитирай
3. historybg2018 - Отговор на „leonleonovpom2“ - 2
21.05.2022 23:00
„Що се отнася до окупацията на СССР, не забравяй ,че тя е договорирана между трите големи в Ялта ,не е самоволно решение на СССР! Така , че обвинението е редно да бъде адресирано до трите-СССР, Англия, САЩ Инженер си по професия и подобна неточност е изненадваща!?“

Вие подменяте темата тука, като освен това ме обвинявате в грях който не съм извършил.

Решението да се подменя историята на окупираните от СССР държави в полза на пан-русизма, не е взето в Ялта, а в Кремъл. Ето там Ви е грешката.
Така че господине, оставям на читателите на тези редове да решат кой се води стриктно от формална логика и кой не. Това не е свързано с професията която хората имат. Формалната логика е присъща на човечеството, но не на всеки негов член.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Извинявайте, че отново се намесвам!
22.05.2022 20:37
Разпределението на зоните на влияние е направено между тримата-Рузвелт, Сталин и Чърчил! Чърчил е написал процентите на кутията за пури За България 90 към десет в полза на Русия Как така ,Русия, без тяхно съгласие, ще реши кого да анексира?Това да не е концерт по желание Няма такъв филн!
Що се отнася до Бенковски, същият ментор, Захари Стоянов е писал, че гледайки пожарите в Средногорието от Балкана е казал- "Ние свършихме нашата работа, сега Русия да заповяда!" Това е добре известно!
В края на краищата от предложеното манипулиране, защо все пак Русия не ни е завладяла и направила губерния и не сме станали република на СССР?
Защото Англия, която ни е разкъсала, е бдяла зорко ли? Като наша" защитница" заради нея, защитницата, сме платили с реки от кръв и милиарди репарации Мерсим!
Вярно ли е или не?

Тя и Германия по тази логика е окупирана от САЩ! Така ли е или не?Не ме разбирайте криво Не съм опортюнист и нагаждач Обичам истината, но не манипулираната!
За Раковски ще потърся ,дали винаги е твърдял това!?И ще информирам!
Написаното е в бон тон! Не ви обиждам, резкият тон не е насочен срещу вас, уважавам ви, като колега Аз имам друг стил наистина, но не е задължително стилът да е с униформа!
Аз далече не съм простак и се надявам, затова пиша при вас, че и Вие ще оцените това!

Хубава вечер!

П.П. А имате ли обяснение, защо баба Тонка не е искала този циганин, така го е наричала, Джендо за зет? Джендо му е истинското име и на цигански означава Захари!
И обяснение за чудодейното му спасение на моста, където всички са убити, а той се е спасил с плуване в буъните води? При положение ,че не може да плува Или повторното му спасение, от Диарбекир поне, когато ,все пак е заловен?
Ако имате материали, истински, в тази област, би било добре, да ги публикувате!
Не ми е особено приятен и на мен този човек! Взел е с обещание ръкописите на прадядо ми и ги е унищожил? Е, получил е само учителско , тогава, наказание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 959694
Постинги: 333
Коментари: 506
Гласове: 2528
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031