Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2023 15:37 - Кой управлява света? 8 извода от срещата на WEF тази седмица
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1366 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кой управлява света? 8 извода от срещата на WEF тази седмица

Докато Световният икономически форум днес приключи своята едноседмична годишна среща на близо 3000 политически, бизнес, медиен и академичен елит, The Defender идентифицира осем ключови извода въз основа на новини и коментари на участници и присъстващи.

от  Майкъл Неврадакис, Ph.D.

image



Докато Световният икономически форум (СИФ) приключи днес своята седмична годишна среща на близо 3000 представители на политическия, бизнес, медийния и академичния елит, масовите медии до голяма степен продължиха да възхваляват срещата, докато независими медии се прицелиха в дневния ред на Световния икономически форум и неговите промоутъри .

Асошиейтед прес (АП) описа срещите в Давос, Швейцария, като поемане на „належащи глобални проблеми“, като същевременно са „мишена на странни твърдения от нарастващ хор, който вярва, че това включва група от елити, манипулиращи събития за своя собствена изгода .”

Сред тези критици беше собственикът и главен изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск, който отговори на туит : „WEF все повече се превръща в неизбрано световно правителство, каквото хората никога не са искали и не желаят“.

Мъск публикува онлайн анкета – която генерира 2,42 милиона гласа – където той попита дали „Световният икономически форум трябва да контролира света“. Осемдесет и шест процента от анкетираните казаха „не“.

Бранителят в сряда отчете първите няколко дни от срещите . Тази статия изброява осем ключови извода от Давос – и защо те имат значение.

Американската преса прави годишното си поклонение, за да коленичи пред Бил Гейтс и Клаус Шваб и да получи заповедите си за поход от милиардерите. https://t.co/1Xe6JoETeL

– Робърт Ф. Кенеди младши (@RobertKennedyJr) 18 януари 2023 г.

 

Глобалните елити наистина искат паспорти за ваксини

Едно от предложенията, които привлякоха най-голямо внимание на тазгодишната среща на WEF, дойде от бившия министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър , който сега е изпълнителен председател на Института за глобална промяна на Тони Блеър .

Блеър предложи разработването на „ национална цифрова инфраструктура “, заявявайки: „Ние трябва да помагаме на страните да развият национална цифрова инфраструктура, която ще им е необходима с тези нови ваксини“ – изявление, което силно предполага, че идват „нови ваксини“ и ние ще „има нужда“ от тях.

Блеър също каза :

„Трябва да знаете кой е бил ваксиниран и кой не. Някои от ваксините, които ще дойдат по линията, ще бъдат многократни.

„Така че [за ваксините] трябва да имате — поради причини, свързани със здравеопазването по-общо, но със сигурност за пандемии — подходяща цифрова инфраструктура, а повечето държави нямат това.“

Както беше съобщено по-рано от The Defender , Блеър одобри „ Пропуск за добро здраве “, дигитален паспорт за ваксина, стартиран от ID2020, съвместно усилие между Mastercard , Международната търговска камара и WEF.

Членовете на Good Health Pass Collaborative включват Accenture, Deloitte и IBM , докато генералните партньори на ID2020 включват Facebook и Mastercard.

Основателите на ID2020 включват Microsoft, Фондация Рокфелер, Accenture, GAVI, The Vaccine Alliance ( основен партньор на Световната здравна организация или СЗО), УНИЦЕФ, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световната банка .

Глобалните „лидери“ изглеждат ясновидци

Що се отнася до болестта, генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че „възраждането на туберкулозата може да дойде … рано или късно“.

Изявления като това на Тедрос изглежда опровергават знанието за бъдещото развитие. Това беше норма на предишните срещи на WEF - и случаят беше отново тази година.

Разследващият журналист Джордан Шахтел посочи, че „ Събитие 201 , симулацията на коронавирус преди пандемията, беше обявено на конференция на WEF в Давос през 2019 г.“

По подобен начин тази година Лорънс „Лари“ Съмърс , който е бил министър на финансите на САЩ между 1999 и 2001 г. и директор на Националния икономически съвет от 2009 до 2010 г., каза, че „шансовете според мен са по-добри от 50-50“, че „ще има проблем с мащаба на COVID през следващите 15 години .“

Съмърс направи тези забележки като част от панел „ Глобални икономически перспективи: това ли е краят на една ера? ”, чиито панелисти бяха директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и бившият управляващ директор на МВФ и настоящ президент на Европейската централна банка Кристин Лагард .

По време на пресконференция служители представиха доклада на WEF „ Глобални перспективи за киберсигурност 2023 “, прогнозирайки „ катастрофално кибер събитие “, за което се казва, че е „вероятно през следващите две години“.

Това са хора, които имат много високо мнение за себе си

Изявленията на основателя и изпълнителния председател на WEF Клаус Шваб и участниците в срещата на WEF също разкриха как участниците в „елитните“ срещи изглежда вярват, че са самопомазаните спасители — или владетели — на света.

В интервю за India Today , което изпрати двама участници на тазгодишната среща на WEF, Шваб каза, че светът скоро вече няма да се управлява от суперсили като САЩ, а вместо това от „заинтересованите страни“ на WEF, като BlackRock и Бил Гейтс .

По време на друга сесия Билавал Бхуто Зардари, министър на външните работи на Пакистан, чиято майка, Беназир Бхуто, е била бивш министър-председател на страната, говори за „ нов световен ред “, който е възпрепятстван от „хиперпартизан[кораб]“.

Също по време на същия панел словенският външен министър Таня Фалон каза: „Имаме държави, които зачитат националния си интерес, надхвърляйки правилата“, като се позовава на „глобалните правила“, добавяйки, че „трябва да вземем под внимание Световния ред. ”

А специалният президентски пратеник за климата Джон Кери каза на присъстващите на срещата: „ Ние сме избрана група човешки същества “, които „седят в една стая и се събират заедно и всъщност говорят за спасяването на планетата“.

Участниците в WEF вземат решения в „заключена стъпка“ — без дебат, моля

Шахтел отбеляза, че на срещите на WEF „ се изисква съответствие и дебатът е грях, достоен за отмяна“.

Той разработи тази точка в скорошна публикация в блог, описвайки срещите на WEF като „ подсилена ехо камера , в която има един проблем, една цел и само едно решение“, вместо да бъдат „място за здравословен, стабилен дебат“. ”

Шахтел написа:

„Независимо от това кой присъства на тези панели и изказвания, независимо дали са поканени корпоративни медии, правителствени служители и/или бизнес ръководители, никога няма изразено явно несъгласие или разлика в мненията.

„Истината по въпроса е, че WEF и неговите лидери предпочитат съответствието пред дебата. Всъщност дебатът активно се обезсърчава и излизането от линията – чрез нарушение на повествованието – е основание за постоянно отстраняване от Клуб Давос.“

Журналистът и автор Уолтър Кърн туитна подобни чувства:

Това, което ме поразява най-много в WEF, е колко малко разногласия има. Най-големите неща на земята са заложени на карта (уж), но участниците в съвещанието не спорят. Те не дебатират. Всички точки изглеждат самодоволно решени. Това е оргия на егото, голямо самодоволно взаимно опипване.

— Уолтър Кирн (@walterkirn) 19 януари 2023 г

 

Журналистът Джак Побосиец каза, че „нагласите на WEF/СЗО и Давос са от съществено значение за разбиране, [защото] това е нагласата, която управлява нашия свят тук, на Запад. Голяма част от нашите лидери, дори до по-ниски нива, се приписват на глобално хомогенизираната и технократична визия за света. Не пренебрегвайте това.“

Те искат да повярвате, че има цифрово решение за (почти) всеки проблем

Годишните срещи на WEF са известни с популяризирането на технокрацията и тазгодишната среща продължи тази тенденция.

Пример за това беше сесия, озаглавена „Подобряване на поминъка с цифрова идентификация“, която популяризира „международна политика за идентификация за реализиране на финансова, социална и здравна справедливост чрез цифрова идентификация“.

Според журналиста Андрю Лоутън този панел „не е бил предаван поточно и не е бил отворен за пресата“. Панелът включваше участници от Global Digital Policy Incubator, Hedera , Dubai Future Foundation и DataKind.

По време на друга сесия участниците в панела прогнозираха, че „хората скоро ще възприемат имплантираната мозъчна технология , за да „могат да декодират сложни мисли“, добавяйки, че „невросигналите могат да се използват за биометрични данни“ и че колкото по-широко възприета става невротехнологията, толкова повече данни могат да бъдат събрани на хора.

Министърът на комуникациите и информационните технологии на Саудитска Арабия Абдула Ал-Суаха каза на присъстващите в Давос, че неговата страна „прегръща технологията на метавселената [която] вече показа ползите си за околната среда с планирането и разработването на някои от най-големите проекти на Кралството.“

WEF е привърженик на метавселената , както беше съобщено по-рано от The Defender.

Те искат да променят това, което мислите и как живеете

Много от предложенията, представени тази седмица, задължително ще включват широкомащабни промени в поминъка и навиците на хората.

Като пример за концепцията на поведенческата психология за „ натискане “, изпълнителният директор на Cepsa Маартен Ветселар се застъпи за „ много по-високи цени на въглеродните емисии “, за да „направи това, което се опитвате да избегнете, скъпо и да субсидира нещото, което се опитвате да изградите“. Той нарече това „много капиталистическа намеса“.

Лоутън отбеляза , че въпреки че може да изглежда странно изпълнителен директор на петрола и газа „да бъде толкова ентусиазиран да се откаже от петрола и газа“, Cepsa „също участва в зеления водород и ясно вижда надписа на стената и иска част от тези субсидии Wetselaar призовава.

Австралийският изпълнителен директор на минното дело Андрю Форест говори в полза на „нулеви емисии, а не само нетни нулеви емисии“, като каза, че това може да се направи с помощта на съществуваща технология: „слънчева енергия, вятър, батерии, зелен водород“.

Концепцията за „15-минутен град“ , където хората ще бъдат без автомобили, също беше изтъкната, докато член на партията на зелените в Швейцария призова за „наказване на фирми, които не се придържат към споразуменията за климата“. Наистина беше представено и предложение за „ 5-минутен град “, който ще бъде „100% захранван от слънчева и вятърна енергия“.

Месото - или обезсърчаването на консумацията му - също беше на дневен ред. Джим Хагеман Снабе , председател на Siemens , каза: „ Ако един милиард души спрат да ядат месо , казвам ви, това има голямо въздействие. Това не само оказва голямо влияние върху настоящата хранителна система, но и ще вдъхнови иновациите в хранителните системи.“ Снейб също се застъпи за синтетичното месо .

ТРЯБВА ДА ГЛЕДАШ! @joerogan разговаря с фермера от 4-то поколение Уил Харис от @whiteoakpasture за това кое промишлено земеделие греши и как регенеративното земеделие може да го поправи. https://t.co/uhJ36Vyybu

– Робърт Ф. Кенеди младши (@RobertKennedyJr) 30 ноември 2022 г.

 

Световният елит не харесва свободата на словото или общественото мнение

Участниците в тазгодишната среща също изразиха презрение към свободата на словото.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш например каза:

„Политиците трябва да разберат, че понякога сме изправени пред подобни предизвикателства. По-добре е днес да се вземат решения, които в крайна сметка няма да бъдат популярни [sic], но да бъдат съществени, за да могат да оформят самото обществено мнение.

На друг панел изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел каза, че „ пандемията все още продължава “ и беше критичен към научния, политическия и обществен дебат относно ваксините срещу COVID-19 .

В отговор на подканата на Саша Вакулина, украински журналист, работещ за европейската новинарска мрежа Euronews, който описа „обхвата на тази дезинформация, когато става дума за ваксинация“ като „огромен“, Бансел каза :

„В някои страни видяхте научен дебат по телевизията в най-гледаното време, така че можете да си представите, че някои хора бяха уплашени.

„Видяхте разликите в страните, където всички страни биха казали, знаете ли, те са одобрени от регулаторите, проведени са клинични проучвания, трябва да получите вашите ваксини.

„Социалните медии бяха просто ужасни, просто ужасни. Можете да видите някои държави, в които имахте научен дебат и политически дебат и социални медии... тези три неща и нивото на ваксините беше много, много ниско.“

На това Вакулина просто отговори „абсолютно“.

На същия панел Мишел Уилямс , декан на факултета в Harvard TH Chan School of Public Health, каза: „В едно разнообразно общество ще трябва да имате слоеве и слоеве комуникатори и различни стилове и начини на общуване.“

Уилямс каза, че правителствата трябва „да работят съвместно и с уважение, за да адресират подходящото послание и пратеник, за да насърчат наистина промяната“.

Сет Бъркли , главен изпълнителен директор на свързания с Гейтс GAVI, The Vaccine Alliance , каза:

„Беше удивително количеството дезинформация, която беше там и тази информация след това отиде направо в останалия свят... начинът, по който обикновено се справяме с дезинформацията, е, че получаваме местния вожд, местния религиозен лидер, местните здравни работници, които са доверени, но изведнъж те си казват „но вижте какво се случва в Германия или в САЩ или на други места, и ето какво получавам в моите социални медии“, и това е истински проблем .

„Така че доверието става още по-широко. Ние не вярваме на институциите. Имаме дезинформация и става все по-зле, а не по-добре.

В друга сесия главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза, че ваксините срещу COVID-19 са „политизирани“, защото хората се съмняват дали действат и че това поставяне под въпрос е „ постоянно на пътя ни “.

По подобен начин Ерик Бриньолфсон , професор и старши сътрудник в Станфордския институт за човешки центриран ИИ [изкуствен интелект], изрази загриженост относно потока на така наречената „ поляризираща информация “. Той също така обсъди значението на съобщаването на „истината на точните хора“.

Ръководителят на британския регулатор на телекомуникациите и излъчването Ofcom , Дейм Мелани Доус, защити „свободни и откровени и открити разговори по всякакви теми“, но след това квалифицира това изявление, като каза: „Е, понякога има случаи , в които започваме разследване, но … нека вижте как става това.

Това са хора, които не практикуват това, което проповядват

Кризата с разходите за живот беше основна тема на тазгодишната среща. И все пак панелни дискусии като „ Преодоляване на кризата с цената на живота “ включваха участници като Гита Гопинат , първият заместник-управляващ директор на МВФ – институция, известна с налагането на мерки за строги икономии в световен мащаб.

Журналистът Джеймс Мелвил , отбелязвайки тази тема, написа:

„Милиони хора страдат от последствията от кризата с разходите за живот. Но когато видят нашите глобални елити да демонстрират властта и контрола си на WEF/Давос, едва ли е изненада, че хората се чувстват лишени от права и забравени.“

Журналистът Майкъл Шеленбъргер отбеляза, че WEF, въпреки че претендира да се застъпва за повече прозрачност и разкриване от страна на корпорациите, е силно потаен със собствените си финансови разкрития.

Според WEF „ швейцарският закон не изисква финансови отчети за фондациите “, въпреки че годишният доклад на WEF за 2022 г. казва, че част от портфолиото им се управлява от Generation Investment Management на Ал Гор.

Лоутън отбеляза, че срещите на WEF работят по модела „ пари за достъп “, като се съобщава, че бизнес лидерите плащат $250 000, за да присъстват, въпреки че политиците участват безплатно. Това е в допълнение към годишното членство в WEF и вноските за партньорство , които достигат до $650 000.

Според Лоутън срещата на WEF също работи заедно с един вид кастова система, където „вашата стойност в Давос не се определя от нетната ви стойност, а от цвета на личната ви значка “, тъй като достъпът до определени пространства е забранен за тези с "грешния" цвят.

И докато участниците декларират, че са ангажирани в бизнеса за спасяване на света, Грийнпийс отбеляза, че присъстващите са пристигнали „на тълпи частни самолети “. The Guardian съобщи, че емисиите от частни самолети са се увеличили четири пъти по време на срещата на WEF през 2022 г.

Един участник, интервюиран от независимата журналистка Савана Ернандес , оправда широкото използване на частни самолети по следния начин: „Мисля, че е по-важно какви решения се вземат тук, отколкото как хората идват тук, със самолет или с влак“, докато шофьорът за ВИП персони в Давос разкри, че за такива фигури „ не мога да карам електрическа кола “.

Въпреки програмата на WEF за намаляване на консумацията на месо, Ернандес отбеляза: „Всички присъстващи в залите за хранене ядат МЕСО . Също така, ордьоврите, сервирани на посетителите на WEF на партита, имат МЕСО [курсивът е оригиналът].“

И според Лоутън присъстващите се насладиха на „ вино и ордьоври “, докато обсъждаха „продоволствената несигурност в Африка“.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737965
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031